Killer Whale © Daniele Zanoni, Whalesafari Andenes

Vet du at vi har turbusser stasjonert på Sortland i Vesterålen? Geografisk inkluderer Vesterålen øyene Andøya, Langøya, Hadseløya, den vestlige delen av Hinnøya, den nordlige delen av Austvågøya og flere andre øyer mellom breddegradene 68 og 70. I nord, på Andenes, tilbyr en sommerferge kryssning av Andfjorden til Gryllefjord på Senja. I sør kan du krysse Hadselfjorden med ferge fra Melbu til Fiskebøl, og fortsette reisen i Lofoten. For større gruppe anbefaler vi at du bruker Harstad / Narvik flyplass Evenes (EVE) til og fra rundturer på Senja, i Vesterålen og Lofoten.

Hvalsafari på Andenes. Vi starter med en guidet tur på hvalmuseet før vi går om bord på båten som tar oss ut på sjøen. Utdannelse og forskning på hvaler har vært en viktig del av Hvalesafari siden etableringen i 1989. Hvalsenteret tilbyr forskere fra hele verden muligheten til å utvikle sine forskningsprosjekter ved hjelp av sine fasiliteter og plattformer. Vinterturer er ganske spesielle på grunn av de fantastiske fargene både dag og natt. Spermhvaler er til stede hele året, og om vinteren har vi gode muligheter til å observere flere andre hvalarter i tillegg.

I Romskip Aurora lærer du om nordlyset, hvordan det påvirker planeten vår, og hvordan nordlyset gjenspeiler seg i norsk historie og kultur. Romsenteret tilbyr en kort widescreen film om nordlysforskningens historie. Hvordan vikingene opplevde nordlyset, hvordan Kristian Birkeland beviste hva som skjer når nordlys oppstår, og hvordan raketter fra Andøya brukes i forskning. Romskip Aurora tilbyr spennende eksperimenter, utstillinger og 3D-filmer om nordlys og verdensrommet.

Den nasjonale turistvegen på Andøya åpnet 30. juni 2012, og er en 51 kilometer lang vei mellom Andenes og Åkneskrysset på Andøyas vestkyst. En tur langs veien byr på fantastisk utsikt over lange hvite sandstrender, fjellformasjoner og det store åpne havet - hvalens hjem. Andøy har blitt formet av det grove norskehavet. Fiskeværene Bleik og Nordmela gjenspeiler samspillet mellom mennesker og naturens hardhet gjennom tusen år. Andøya har 231 kilometer strandlinje og Bleik strand er en 2,5 kilometer lang sandstrand. Andøyas høyeste fjell er Skrivartind på Hinnøya, 890 meter over havet.

The Inga Sami Siida er en liten samisk familiebedrift 4,3 kilometer nordøst for Sortland. Familien har drevet reindrift etter at forfedrene kom flyttende med reinflokkene fra Nord-Sverige for 150 år siden. De er samer, Nordens egen urbefolkning, og reindrift i Norge er bare tillatt hvis du er samisk. I dag er det kun ca 7% av alle samer i Norge som er reineiere. Gjester er velkommen til å oppleve den samiske kulturen. Vertene vil fortelle historiene om samisk kultur, myter og magi, og om reinsdyrenes daglige liv og deres egenskaper. Du vil oppleve Joik (den tradisjonelle sangen til det samiske folket) mens du sitter rundt den varme, koselige peisen i lavvuen og nyter den spesielle atmosfæren. Utenfor kan du prøve å kaste lasso. Gjester inviteres til å møte reinsdyrene for spennende opplevelser!

Like de fleste kystbyer har Sortland - den største byen og kommunikasjonssenteret i Vesterålen - en blanding av arkitektoniske stiler som består av sveitsisk stil, malt tre, betong og glass. Men det var her at en dristig ide ble lansert i 1998 - ideen om å male byen blå. Siden da har en rekke bygninger i Sortland blitt malt i forskjellige nyanser av blått. Sortland havn har en 438 meter lang kai, og er en moderne havn som passer for cruiseskip, fiske-, frakt- og industrifrakt.

Hurtigruten har i mer enn 100 år vært en integrert del av livet i Nord-Norge, bundet lokalsamfunn sammen, og transportert varer og folk langs Norskekysten. Hurtigrutemuseet har funnet sin naturlige beliggenhet i Stokmarknes, byen der grunnleggeren av Hurtigruten, Richard With, bodde og jobbet. Hurtigrutemuseet tilbyr en reise gjennom skiftende tider, og lar deg se disse mektige skipene fra forskjellige sider: fra post og rom, gjennom lasting og lossing, sikkerhet og navigering.

Kilder: www.northernnorway.com www.visitvesteralen.no www.visitandoy.info www.nasjonaleturistveger.no www.museumnord.no www.inga-sami-siida.no www.sortland-havn.no  www.spaceshipaurora.no www.whalesafari.no


Arctic Buss Lofoten

E-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon +47 926 99 060

 

Motta vårt nyhetsbrev

Søk på vår nettside