Nordlys over Lofoten © Sveinung Johansen

Aurora Borealis har fasinert tilreisende og lokalbefolkningen i generasjoner. Nordlys opptrer ofte som flimrende gardiner eller høye røyksøyler over nattehimmelen. Fargen er en lysende grønn, ofte med et snev av rosa langs kanten og noen ganger med et dyp lilla kjerne. Lysfesten eksploderer gjerne i et minutt eller to, og når det hele er over lurer du på om det var ekte eller bare en arktisk fantasi.

Vitenskapen bak nordlyset

Nordlys oppstår når partikler fra sola treffer atmosfæren på jorda. Sola slynger ut enorme gasskyer (solvinden) av varierende styrke. Når partiklene møter jordas magnetfelt, blir de ledet mot en sirkel rundt magnetiske Nordpolen, og det er energien som frigjøres som er nordlyset. Kraftig aktivitet på sola kan føre til nordlys tre til fire dager etterpå.

Levende legende

Ikke overraskende har nordlyset vært gjenstand for historier og legender så lenge det har vært mennesker under nordlyshimmelen. Nordlyssymboler er funnet på samiske sjamantrommer. Fenomenet har flere ulike navn på samisk, for eksempel Guovssahas, som betyr "lyset som kan høres". Samene forbandt nemlig nordlyset med lyd. I vikingtiden ble nordlyset betraktet som valkyrienes skjold.

Vær tålmodig

Det er ingen garanti for å oppleve fenomenet nordlys. Noen uker opptrer det uforglemmelige lysshowet flere ganger én kveld, men dagen etter kan være for tett snødrev eller ikke nordlys i det hele tatt. Jo mer tid du setter av, jo større sjanse er det selvsagt for at du får oppleve nordlyset. Nordlys-beltet treffer Nord-Norge i Lofoten, og følger kysten helt opp til Nordkapp. Det finnes ingen områder i verden der det er større sjanse til å se nordlyset enn i dette området.

Kilde: VISIT NORWAY

Opplev vikingtiden på LOFOTR VIKINGMUSEUM. I perioden oktober - mars blir du kjent med historien gjennom blant annet et blot for å få sola og lyset tilbake. Fra tunet ved høvdinghuset er flotte forhold både høst og vinter for å oppleve det flakkende, vakre nordlyset.

ROMSKIPET AURORA er et lærings- og opplevelsessenter knyttet til virksomheten på Andøya Space Center. Her kan du oppleve en virtuell tur ut i verdensrommet, du kan erfare nordlyset, forstå dets opprinnelse, effekten på planeten vår og lære mer om hvordan nordlyset gjenspeiles i Norsk historie og kultur.


Arctic Buss Lofoten

E-post Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Telefon (+47) 926 99 060

 

Motta vårt nyhetsbrev

Søk på vår nettside